Excursie Sveti Naum klooster - Reisverslag uit Konjsko, Macedonië van Guido en Monique - WaarBenJij.nu Excursie Sveti Naum klooster - Reisverslag uit Konjsko, Macedonië van Guido en Monique - WaarBenJij.nu

Excursie Sveti Naum klooster

Door: Monique

Blijf op de hoogte en volg Guido en Monique

30 Mei 2016 | Macedonië, Konjsko

Vandaag is onze laatste excursiedag. Op deze dag gaan we met de boot naar het Sveti Naum-klooster. Rond half 9 worden we bij ons appartement opgehaald. Van daaruit rijden we naar het hoofdplein van Ohrid. Jammer genoeg was het al wat rumoerig, dus waren de kikkers/padden die we een paar dagen geleden gezien en gehoord hadden al ondergedoken.

We mogen aan boort van "onze" boot. In totaal met zo'n 75 mensen maken we de oversteek van Ohrid naar het klooster. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en de afstaand is ongeveer 30 kilometer. Er is goed weer voorspelt (23 graden met zon), maar toch hebben we een dun jasje meegenomen voor op het water. Dat bleek ook wel nodig, want op het water was het toch wat kil. Vanaf het water voeren we langs de kust en natuurlijk kwamen we ook langs ons appartementencomplex. Deze ligt ongeveer 30 meter boven het water op de berg en wat verscholen achter een paar bomen. Nu hebben we van alle kanten foto's van dit gebouw :-) In de verte verschijnt een mooi, wit gebouw met daarnaast bruin/oranje torens. Dat moet het klooster zijn ...

Hier stappen we uit. We krijgen een rondleiding over het terrein en mooie verhalen over Sint Naum. Waaronder het verhaal dat hij mensen kon genezen en hoe de regering hem wilden bedanken. Hij mocht een rund uitzoeken en een touw maken van de huid. Sint Naum was slim en maakte een hele dunne, lange sliert van de huid van het dikste rund. Hoe langer de sliert of het touw was, hoe groter het stuk land was wat Sint Naum mocht hebben. Uiteindelijk is het gelukt om een enorm stuk land te verkrijgen, wij schatten zeker 3 hectare.

Als we verder lopen zien onder andere de tuin, die hoort bij het klooster. Hier liepen vroeger al veel pauwen en dit houden ze in eren. Dus overal waar je kijkt lopen pauwen; zelfs witte pauwen. Het witte gebouw wat we van veraf al zagen was het klooster zelf, nu wordt dit gebruikt als hotel. De bruin/oranje torens die er naast staan, zijn de torens van de kloosterkerk. Van oorsprong is dit een 10e-eeuwse kerk, maar deze is bijna geheel verwoest. In de 16e eeuw is de kerk herbouwt en in 1799 is de tombe van Sint Naum eraan toegevoegd.

Op dit landgoed ligt ook de bron van de Zwarte drim. Dit is eigenlijk de bron van waaruit het meer van Ohrid ontstaat. Deze bron komt vanuit de bergen gestroomd, vanuit een meer 300 meter hoger. Het water koelt in de berg bijna 20 graden af. We gaan naar deze bron met een stalen boot. Het mannetje wat de peddels in handen heeft, lijkt nog een beginner. Hij spreekt niet zo goed Engels en hij gebruikt de peddels niet erg efficiënt, waardoor we bij elke roeibeweging maar een héél klein stukje vooruit komen. Gelukkig heeft hij wel een goede conditie en komen we toch waar we zijn moeten. Van onder het witte zand zien we, op verschillende plaatsen, het water langzaam naar boven borrelen. Toch apart als je je realiseert dat deze bron elk jaar jaar zorg voor een verversing van het hele meer. 30 kilometer lang, 15 kilometer breed en 300 meter diep, natuurlijk niet overal even lang breed en diep. Maar dit zijn de maximale maten.

Deze dag sluiten we nabij het klooster af met een goede lunch. Daarna natuurlijk ook weer terug met de boot. Nu 18.00 uur zitten we op ons balkon en genieten we van de zon die tussen de boompjes doorschijnt. Morgen de laatste volle dag in Macedonië. Wat we morgen gaan doen weten we nog niet, maar daar horen jullie morgen vast meer van.

Als het lukt, voeg ik dadelijk een foto toe van Ohrid genomen vanaf de boot.

Liefs Guido en Monique

• 30 Mei 2016 - 19:37

Jan Ploegmakers:

Nou Monique als jou reisverslag lees dan kan jij zo gids worden, jij hebt namelijk alles goed onthouden wat je over de hele dag hebt gehoord hebt en verwoord het goed. Het klinkt allemaal uitnodigend om ook naar Macedonië te gaan, ik zag wel op de foto's dat het niet erg blauwe lucht was te zien maar de temperatuur is goed heb ik uit jou verslag gelezen.

Hier in Nederland is het slecht vandaag de gehele dag veel regen, onweer en bliksem, dus jullie zitten beter met het weer. Nou nog veel plezier en nog wat fijne dagen xxx