Wandeling langs drie dorpen
Door: Monique
Blijf op de hoogte en volg Guido en Monique
27 Mei 2016 | Macedonië, Konjsko
Met het busje reden we exact dezelfde weg als we gisteren gelopen zijn ..... opnieuw door al de haarspeldbochten en langs alle plaatsen waar we een geweldig uitzicht hadden. Exact bij de kerk (zie blog over donderdag) stopten we met het busje. Hier startte de wandeling.
We liepen door een oud, vervallen dorpje genaamd Hoog Konsjko. Er wonen daar nog maar 20 personen van de oude generatie, de rest van de bewoners is meer naar het meer van Ohrid getrokken, vooral vanwege het gemak. Maar ook omdat er niets gefaciliteerd wordt, dus geen stromend water of elektriciteit. We hebben mooie foto's gemaakt van vervallen woningen en de plaatselijke bevolking.
Daarna liepen we door de geweldig mooie natuur van Macedonië. De gids vertelde ons onderwijl veel over de natuur en de geschiedenis. Ook kon de gids ons veel laten zien, we hebben daardoor veel verschillende vlinders, hagedissen, kikkers, bloemen, kruiden en paddestoelen gezien .... oh en we hebben zelfs een slang gezien.
Het volgende dorpje (Elshani) ligt al iets verder naar beneden op de berg. De dorpelingen lijken iets meer geld te hebben om hun woning te onderhouden. Hier stopten we om iets te drinken bij een dorpelinge. We kregen zelfgestookte raki met een glaasje water met daarna een zoute cake. Het was een soort hartige taart met stukjes spek en feta erin, met op de bovenkant zeezout. Daarna nog een kop bergthee, gemaakt van een bepaald soort kruid waarvan geen Engelse naam bekend was volgens onze gids. De wandeling is eigenlijk helemaal niet zwaar, maar door de warmte was het wel erg lekker om even in de schaduw te zitten.
De gids vertelde dat hij belangeloos kinderen tm 14 jaar instrueert over de kracht van de natuur in zijn breedste vorm. Hij overleeft met een klas 4 dagen in de bergen zonder enige hulp. Dus al het eten, drinken, beschutting en evt. medicijnen komen uit de natuur. Zulk soort werk vinden wij erg bewonderenswaardig, vooral ook omdat hij hier een nieuwere generatie erg mee helpt voor hun toekomst.
We gingen op naar het volgende en laatste dorp van deze trip genaamd Peshtani. Dit dorp zal weer moderner en "rijker" zijn ... maar de bevolking blijft alleraardigst. Even een praatje en daarna zenden ze je weg met veel gelukwensen. Na een wandeling van bijna 10 kilometer naderen we het Meer van Ohrid weer, daar gaan we aan het water in een restaurant zitten. Daar krijgen we een lunch zoals ik in een eerder verslag het eten beschreef. Dus brood, salade, hoofdgerecht, nagerecht.
Wat een verwennerij na zo'n geweldige wandeling. Woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi dit was en waarschijnlijk geven de foto's maar een klein deel weer van onze belevenissen tijdens deze wandeling. En over de verschillende geuren nog maar niet te spreken. Deze wandeling is een échte aanrader als je het mijn vraagt.
Morgen weer een excursie. Waarschijnlijk kan die niet tippen aan deze, maar we zullen opnieuw genieten van alle nieuwe indrukken.
Tot het volgende blog.
@Peter: Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
@Mieke: Er zitten hier veel vlinders, maar hoe verder we in de zomer komen hoe meer vlinders hier zijn.
Liefs Guido en Monique
27 Mei 2016 - 19:04
Jan Ploegmakers:
Het is goed om te lezen dat jullie veel plezier hebben en genieten van de mooie natuur in Macedonië, dat hadden jullie denk ik ook niet verwacht dat de natuur zo mooi was. En het is ook leuk om te lezen dat se mensen zo gastvrij zijn en ook een smakelijke keuken, ik had mana voor gelezen wat jij daar over had geschreven, dan kunnen jullie al raden wat zij van het eten vond? Ha ha ha. Ik ben wel jaloers op de wandeling die jullie hebben gemaakt en de goed beschreven indrukken die daar zijn opgedaan. Op naar de volgende dag en ik kijk al uit naar het volgende reisverslag. Houdoe waer, -
29 Mei 2016 - 22:08
Wendy:
Mooi daar!!
En heerlijk, zulk vakantievoedsel!!