Dagje Ohrid city - Reisverslag uit Ohrid, Macedonië van Guido en Monique - WaarBenJij.nu Dagje Ohrid city - Reisverslag uit Ohrid, Macedonië van Guido en Monique - WaarBenJij.nu

Dagje Ohrid city

Door: Monique

Blijf op de hoogte en volg Guido en Monique

24 Mei 2016 | Macedonië, Ohrid

Gisteren hebben we, zoals verwacht, niet al te veel meer gedaan. Wel hebben we heerlijk gegeten in een plaatselijk eetcafé, welke zo'n 100 meter "onder" ons op de berg gevestigd is. Vooral de plaatselijke bevolking zat daar te eten. Ik had in de boekje al wel gelezen dat Macedoniërs van eten houden en daar ook de tijd voor nemen. Maar ze eten ook zo veel. Wij bestelden "gewoon" een hoofdgerecht (schnitzel en goulash) met friet. En de ober vroeg of dit alles was ..... euh ja, misschien nog een toetje maar verder niets.

Daarom hebben we de etende mensen even bestudeerd. Ze eten een voorgerecht zoals bijvoorbeeld kaas, dan salade met brood en olie, dan het hoofdgerecht met salade en friet en als laatste nog een toetje als er nog een gaatje is. En als de porties hier nu klein of licht verteerbaar zouden zijn, dan begrijp ik het. Maar je krijgt hier ook nog grote porties ook. Oh ja .... en als Nederlander moet ik natuurlijk even zeggen dat het hier ook zeer betaalbaar is. Wij betaalden voor ons hoofdgerecht met drank in totaal nog geen 9 euro.

Na een onwennige eerste nacht, vertrokken we al vroeg (8.00 uur) richting Ohrid stad voor de rondleiding. Wandelen naar het stadscentrum is net te ver, dus al lopend langs de weg hoopten we op een taxi. En na 5 minuutjes lopen kwam er een taxi aan. Het is hier de normaalste zaak van de wereld om zo een taxi aan te houden. Zo kan je ook nog gaan liften, maar omdat een taxi naar het stadscentrum nog geen 4 euro kost spekken we de economie door een taxi te nemen. Natuurlijk is het ook wel gewoon gemakkelijk. Het taxiritje was ook nog erg inspirerend. De taxi-chauffeur vertelde over zijn land en hoe trots hij is op wat zij als Macedoniërs bereikt hebben nadat ze zich afgescheiden hadden van de voormalige Republiek Joegoslavië. Hij adviseerde ons als Nederlanders trotser te zijn op ons land. Want hoe de regering en de koning het ook doen, de Nederlanders kunnen voor het overgrote deel goed leven in een goed economisch klimaat. De man sprak met zoveel lof ..... heel mooi.

De rondleiding/wandeling door Ohrid duurde bijna 4 uur. Natuurlijk werden alle bezienswaardigheden aangestipt en een gedeelte van de geschiedenis. Het meerendeel van de bezienswaardigheden waren kerken. In Macedonië hebben ze namelijk 365 kerken; één voor elke dag van het jaar. Mijn vraag -> "En wat dan op schrikkeldag?" kon de gids niet beantwoorden. :-) Ondanks dat er slecht weer voorspeld werd, hebben we het de hele dag droog gehouden. Als de zon weg was, was het soms wat koud. Maar met een vestje was het goed te doen.

Nu hebben we net gegeten en liggen uit te buiken op de bank. We hebben allebei een Macedonisch gerecht gegeten. Guido een Macedonian muchkalica (gebakken stukjes vlees uit de oven met veel knoflook en andere kruiden) en ik een tavce gravce (bonenschotel). Guido's gerecht was heerlijk, die van mij was wel aardig maar niet aan te raden als je het mij vraagt.

De foto's van vandaag komen nog, de WiFi/internet van het geheel appartement ligt eruit. Dus dan wordt het lastig om foto's te uploaden.

Morgen gaan we de hele dag op excursie.
Tot het volgende blog.

Liefs Guido en Monique

• 24 Mei 2016 - 19:59

Jan Ploegmakers:

Het klinkt allemaal leuk en goed, was mijn voorspelling een beetje aan de goede kant van de waarheid? Veel historie en mooie cultuur. Ik krijg al zin om ook naar Macedonië op vakantie te gaan, vooral over het eten klinkt goed in mijn oren.

Groetjes vanuit 's-Hertogenbosch